Wat is massage?

Een massage is een behandeling van het lichaam door systematisch over de huid te wrijven, te strijken of de huid te kneden.

Een massage dient vooral om spier stijfheid of krampen te verlichten of weg te nemen, de bloedsomloop te verbeteren, de spieren helpen te ontspannen. Sport massage heeft het doel het lichaam beter belastbaar te maken voor lichamelijke inspanningen.
Een zachte massage heeft een verzachtende werking op de sensorische zenuwen. Een krachtigere massage versnelt de bloedsomloop en helpt afvalproducten van het lichaam af te drijven.

Sommige massage methodes zijn erop gericht om de spieren te activeren. Dit type massage wordt voornamelijk toegepast als de beweging van het volledige lichaam niet mogelijk of wenselijk is, zoals bij ziekte. Massage zou ons bewust maken van hoe en waar stress zich in ons lichaam openbaart in de vorm van spanning. Teveel stress leidt tot een permanente spanning in de spieren.

Massage therapeuten zijn van mening dat deze spanning of gespannenheid de doorstroming van energie of doorbloeding belemmert. Ze geloven dat belemmering van deze doorstroming en doorbloeding leidt tot vermoeidheid, een zwaar gevoel, bewegingsbeperkingen, een verminderde soepelheid van spieren en een grotere kans op overbelasting en blessures. Verder zou dit leiden tot een concentratie van gifstoffen in het lichaam. Massage zou kunnen helpen deze spanning te verminderen en het lichaam de kans geven zich met de eigen energie te genezen.

Naar men zegt vinden veel gezondheidsproblemen vandaag de dag hun oorsprong in stress. Aangezien stress de balans tussen onze lichaamsfuncties verstoort, geloven sommigen dat er een andere aanpak nodig is om deze balans te herstellen. Massage therapie beperkt zich dan ook niet tot de lichaamsdelen waarin iemand klachten heeft, maar betrekt het gehele lichaam bij de therapie.

Massage zou mogelijk invloed kunnen hebben op het zenuwstelsel, circulatie en stofwisseling. Massage therapie wordt ook ingezet tegen migraine, artritis, pijn in de onder rug, benen, nek en schouders, bij ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen en herstel na blessures.